Paradoxuri ale libertăţii

Frustrarea noastra, a oamenilor, cand e vb de moarte, o reprezinta faptul ca nu detinem controlul asupra ei sau mai bine zis, nu detinem controlul asupra vietii in totalitate. Putem sa facem multe lucruri in viata, vrem cu toata sfortarea sa dovedim ca suntem „independenti”, ca suntem stapani pe situatie. „Testamentele” dinainte de moarte sunt dovada ca, daca ar fi posibil, am vrea sa controlam lucrurile chiar si dupa plecarea noastra. Un fel de a ne agata de o himera. Sinuciderea este o forma de independenta dusa la extrem, genul de independenta care, desi duce subiectul la autodistrugere, il face sa simta iluzia trecatoare a „libertatii”.

Chiar daca este un paradox, nu exista libertate decat intre limite.

Din aceasta cauza casele noastre au pereti, din aceeasi cauza avem garduri si tot din aceeasi cauza ne imbracam. Si exemplele ar putea curge la nesfarsit. A nu avea limite inseamna sa permitem sa fim jefuiti, furati de lucrurile noastre si de propria intimitate si personalitate.

Pentru cei care vor libertate absoluta…incercati sa faceti dus in piata; sau sa dormiti in strada sa va vada toata lumea; sa tineti usa la toaleta deschisa larg in timp ce folositi rolul ei, dar sa fie persoane necunoscute prin preajma; seara cand apeindeti lumina sa nu trageti perdeaua de la geam, ci sa lasati sa se holbeze oricine etc.

Daca intelegem aceste aspecte nu doar importante, dar si absolut necesare, trebuie sa intelegem si rolul legilor lui Dumnezeu peste viata noastra. Anumite ingradiri de la Dumnezeu sunt exclusiv spre binele nostru, pe Sine nu il ajuta si nici nu il incurca. De pilda legile fizicii, cum ar fi legea gravitatiei, ne ajuta sa nu zburam aiurea prin Univers, fara noima si fara directie. Doar ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca nu am fi fost nevoiti sa ne supunem acestei legi.

Tot astfel in lumea spiritului, Dumnezeu ne conditioneaza spre fericirea si implinirea noastra. Ne putem bucura de libertate in interiorul legilor lui Dumnezeu. Majoritatea lucrurilor rele, care se intampla in lumea noastra, sunt datorita folosirii gresite a libertatii. Unii au impresia ca pot face ce vor si cum vor, calcand in picioare libertatea si viata altora sau chiar propria lor viata. Apoi dau vina pe Dumnezeu pentru haosul pe care singuri si l-am creat.

Reclame

Autor: George

"Mai bine sa fii o data om decat de doua ori nimic" (Anonim)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s